Skip to main content

Inspecties & Keuringen

Voor een veilige en kostenbesparende stookinstallatie


Keuringsplicht SCIOS


In Nederland is het verplicht uw gasgestookte stookinstallaties met een thermisch ingangs vermogen van meer dan 100 kilowatt en dan ook automatisch de gasleidingen regelmatig te laten keuren. Ook een niet gasgestookte stookinstallatie met een vermogen van meer dan 20 kilowatt valt onder deze keuringsplicht.

Deze keuringen, of inspecties worden gecoördineerd door de SCIOS. Installateurs die onderhoud of inspecties uitvoeren aan deze installaties moeten SCIOS gecertificeerd zijn.

EBI

Eerste of bijzondere inspectie

Wanneer een nieuwe installatie wordt opgeleverd, of wanneer nooit eerder een inspectie heeft plaatsgevonden, moet een ‘Eerste of Bijzondere Inspectie (EBI)’ worden uitgevoerd. 

PI

Periodieke
Inspectie

Elke vier jaar moet een her-inspectie plaatsvinden (Oliegestookt om de 2 jaar), de zogenaamde ‘Periodieke Inspectie’ (PI). Hierbij wordt gecontroleerd of uw installatie nog voldoet aan de door de EBI-er geformuleerde normen.

PO

Periodiek
onderhoud

Jaarlijks moet het ‘Periodiek Onderhoud’ (PO) worden uitgevoerd. 
Daarbij worden feitelijk werkzaamheden als het reinigen en afstellen van de brander of ketel uitgevoerd.

Wat houdt dit in?


Een gastoestel met een thermisch ingangs vermogen van boven de 100 KW moet eenmalig EBI gekeurd worden. Vervolgens moet er elke vier jaar volgens een vast protocol controle worden uitgevoerd en moet er jaarlijks onderhoud plaatsvinden. Ook als er sprake is van een cascade opstelling met samen meer dan een 100 KW thermisch ingangs vermogen heeft valt deze onder de SCIOS regeling. Een EBI keuring is ook vereist voor gasinstallaties of gasleidingen met een aansluit thermisch ingangs vermogen van 100 KW. Ook als er meerdere gastoestellen zijn aangesloten op dezelfde leiding met een gezamenlijk thermisch ingangs vermogen van maar dan 100 KW.

Benieuwd hoe ik u van dienst kan zijn?

Neem dan vrijblijvend contact op!